Žučni kamenci su nakupine kristala u žući. Nastaju uslijed nepravilnosti i promjena u radu žući.
Čimbenici koji mogu utjecati na nastanak žučnih kamenaca:
- nastanku više naginju žene,
- starost,
- trudnoća,
- lijekovi (kontracepcijske tablete, hormonsko nadomjesno liječenje estrogenom, fibrati),
- obiteljska sklonost nastanku žučnih kamenaca,
- debljina,
- iznenadan gubitak tjelesne težine,
- šećerna bolest,
- povišeni trigliceridi i nizak HDL kolesterol,
- prehrana s previše masti i premalo vlakana,
- ciroza jetre ili Crohnova bolest.
Sastav žučnih kamenaca je različit. U zapadnim zemljama su najčešći kamenci iz kolesterola, a mogu biti sastavljeni od mješavine kolesterola, kalcijevog bilirubinata, bjelančevina i sluzi.
Većina ljudi s žučnim kamencima ne osjeća nikakve simptome. Kad se žučni kamenci pomaknu i dođu u vod žuči nastaje jaka i neprekidna bol u gornjem desnom kvadrantu (desna strana trbuha, pod rebrima), koja se širi na leđa i desno rame. Bol koja obično traje od jednog do četiri sata prate slabost i povraćanje.
Bol se može pojaviti jedan ili dva sata nakon teškog obroka, ali nekad i neovisno o obrocima.
Zapleti uključuju holecistitis (upala žući), holedoholitiazu (kamenci u žučovodu) ili pankreatitis (akutna upala trbušne ovojnice).
Postupanje kod žučnih kamenaca
- Preporučene namirnice
- Povrtne juhe, riža, rezanci, tjestenine, tapioka.
- Pire: od krumpira, mrkva i meko kuhano povrće.
- Testenine, kruh, piškoti.
- Bijela riba: list, mol itd. Kuhana, pečena u pećnici, pripravljena na pari i začinjene s limunom, začinima i malo djevičanskog maslinovog ulja.
- Manje količine kuhane ili piletine na žaru bez kože ili kunića.
- Nemasna šunka s niskim sadržajem soli.
- Obrano mlijeko u manjim količinama.
- Kompoti, marmelade, sokovi, kuhano ili sirovo vrlo zrelo voće ako Vam odgovara.
- Čaj od kamilice ili melise (matičnjak).
- Namirnice koje je bolje izbjegavati
- Čokolada.
- Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi, sir, vrhnje, maslac i margarin.
- Plava riba i morski plodovi (iako sadrže malo masti nisu preporučljive).
- Masno meso, kobasice, suhe salame.
- Alkohol, umaci, ljuti začini.
- Orasi.
- Jaja: povremeno samo kuhana ili poširana.
3. Načini pripreme hrane
Izbjegavajte prženu i paniranu hranu, masne umake.
Hranu pripremite na pari, kuhajte, pecite na žaru ili u pećnici.
Začinite začinima, limunovim sokom i maslinovim uljem.
- Opće preporuke
Hranu razdijelite na pet obroka i konzumirajte manje količine više puta na dan.
Hranu dobro prožvačite.
Izbjegavajte hranu koja uzrokuje vjetrove i nadutost te hranu koja zatvara.
Tjelesnu težinu održavajte pravilnom prehranom i tjelovježbom.
Jedini učinkoviti operacijski postupak pri holelitiazi ( kamenci u žuči) je holecistektomija (odstranjivanje žuči). Indiciran je kod bolesnika sa žučnim kolikama ili kod kompliciranih slučajeva žučnih kamenaca.