Probava, Tegobe

Gastritis

Gastritis je upala želučane sluznice, koja može biti akutna ili kronična.

Može biti posljedica infekcije bakterijom Helicobacter pylori ali i uzimanja određenih ne-steroidnih protuupalnih lijekova (aspirin, ibuprofen), konzumacije alkohola, kroničnog refluksa ali i stresa, koji povećava lučenje želučane kiseline.

Uzrok može biti i autoimune prirode, kao u primjeru perniciozne anemije, gdje zbog odsustva unutrašnjeg (intrinzičnog) faktora (UF) želučanog soka dolazi do atrofije sluznice želudca te posljedično do nedostatka vitamina B12 u tijelu.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe a mogu uključivati bol u trbuhu, mučninu, povraćanje, žgaravicu, probavne smetnje, gubitak apetita, nadutost…

Mjere pri upali želučane sluznice:

  • Pronaći uzrok i liječiti ga.
  • Izbjegavati proizvode koji nadražuju sluznicu želudca kao što su duhan, kava, alkohol, lijekovi.
  • Izbjegavati stres te naučiti tehnike opuštanja. Za više informacija pogledati kategoriju Stres.

Prehrana – savjeti:

  • Preporuča se uravnotežena, lako probavljiva hrana. Izbjegavajte masnu, pikantnu i prženu hranu. Pripremite hranu na način koji ne zahtjeva dodavanje masnoća: kuhanje, kuhanje na pari ili u pećnici.
  • Prvih nekoliko dana preporuka je jesti lakšu hranu kao što je kuhana riža, krupica, pire od krumpira, kuhanu ribu, meko kuhana jaja ili jaja na oko, mladi sir, i slično.
  • Izbjegavajte hranu koja može djelovati nadražujuće: začine, pikantna jela, jako vruću ili jako hladnu hranu, gazirana pića, alkohol, kavu, čaj, suhomesnate proizvode, dimljene proizvode, slanu ribu i slično.
  • Izbjegavajte jela od rajčice i sokove od agruma koji također uzrokuju želučane probleme.
  • Preporuča se da osoba samostalno odredi koja hrana joj ne odgovara te prema tome prilagodi jelovnik.
  • Hranu jesti polako pazeći da bude dobro prožvakana i pomiješana sa slinom.
  • Jedite manje obroke; 4 do 5 dnevno.
  • Nakon obroka preporuča se odmor barem 20 minuta.