Probava, Tegobe

Jetra

Jetra je najveći i najkompleksniji organ u tijelu koji ima važnu ulogu u metabolizmu. Funkcija jetre je izuzetno važna – sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti, te u njihovoj pretvorbi u tvari koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma.

Osim toga, jetra regulira stvaranje i eliminaciju žuči i regulira koncentraciju mnogih malih molekula u plazmi koje su neophodne za normalan metabolizam. Pomaže izlučivanju brojnih tvari, kao što su određeni lijekovi, hormoni i drugi metabolički ostaci, iz krvotoka. Jetra je također skladište glikogena, željeza, bakra te vitamina A i D.

 

Iz ovoga je vidljivo da svaka bolest, koja pogađa jetru, može dovesti do velike neravnoteže koja utječe na zdravstveno stanje pojedinca.

Neke od najčešćih bolesti jetre su ciroza, hepatitis, masna jetra, hemokromatoza, rak.

Simptomi koji mogu ukazivati na disfunkciju jetre su:

  • mučnina
  • gubitak apetita
  • poremećaji crijeva
  • problemi s metabolizmom masti
  • glavobolja
  • zadah

U slučaju težih problema, mogu se javiti i slijedeći simptomi:

  • žutica
  • sklonost krvarenju
  • nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini
  • oslabljena funkcija mozga (encefalopatija)

Opće mjere kod slabog rada jetre:

Vrlo je važna pravilna prehrana koja može spriječiti pogoršanje i dovesti do oporavka.

Preporučena hrana:

  • voće, posebno jabuke, grožđe, trešnje, šljive
  • povrće, prije svega artičoka, sikavica, rotkvice, luk
  • žitarice od cjelovitog zrna i mahunarke
  • nezasićene masti – avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi
  • proizvodi od soje, alge, ribe
  • aditivi – sojin lecitin, pivski kvasac
  • nemasno mlijeko i mliječni proizvodi, osobito jogurti

Ostale mjere:

  • potpuno izbacite alkoholna pića
  • priprema hrane: kuhana na pari, pečena bez ulja
  • izbjegavajte prženu i paniranu hranu, masne umake, pikantnu hranu