Soria Natural je vodeći zaštitni znak na području fitoterapije – liječenja ljekovitim biljem. S više od 20 linija i preko 700 prirodnih proizvoda pokrivamo odgovore na sve potrebe s područja zdravlja. Naši su proizvodi dostupni u više od 50 zemalja širom svijeta. Proizvodnja i laboratorij Soria Natural, koji je jedan od najvećih i najinovativnijih na području Europe, nalazi se u mjestu Garray, blizu grada Soria u pokrajini Castilla y Leon na sjeveru Španjolske.
Tvornica se prostire na 25.000m2 i bitno premašuje globalne standarde za proizvodnju ljekovitog bilja.
Blizina ekoloških polja i laboratorija osigurava izvanrednu kvalitetu sirovina koje se koriste u proizvodnom procesu. Prije same pripreme za daljnju uporabu, proizvodi prolaze detaljan pregled i analizu prema najstrožim specifikacijama.
Proizvodni proces u cijelosti se odvija u našim postrojenjima i u strogo kontroliranim uvjetima. Suradnja laboratorija i odjela za kontrolu kvalitete osigurava maksimalnu učinkovitost i kvalitetu svih naših proizvoda. Kontinuirano ulaganje u R + D + i (istraživački, razvojni i inovacijski centar) omogućuje bolju organizaciju te učinkovitiji i sigurniji proizvodni proces.

Jedna od ključnih prednosti Soria Natural proizvoda je stroga kontrola kvalitete.
Tvrtka posluje prema standardima GMP, ISO 9001 i ISO 14001 te ima certifikate o organskom uzgoju sirovina.
Certifikati se mogu vidjeti klikom na logo:

esecogmpgmpiso9001iso14001ifsfoodhaccpbrc

Naš laboratorij je akreditiran od strane zdravstvenih organizacija različitih zemalja kao laboratorij koji udovoljava najvišim standardima i zahtjevima kvalitete u svim proizvodnim procesima. Radimo u skladu s GMP certifikatom – to je potvrda o primjeni dobre proizvođačke prakse, prema kojoj i farmaceutska poduzeća proizvode lijekove. Naš moderno opremljen laboratorij i stručno osoblje u mnogočemu čak i premašuje stroge standarde GMP certifikata.

U svim fazama proizvodnog procesa obavljamo precizne kontrole kvalitete:
1. kontrola kvalitete sirovina
2. kontrola kvalitete tijekom pripreme proizvoda i
3. kontrola kvalitete gotovog proizvoda

 

Koristeći najsuvremenije tehnike, analiziramo i određujemo količinu aktivnih tvari u ljekovitom bilju. Ovim postupcima osiguravamo najvišu kvalitetu svih naših proizvoda. Pomoću najsuvremenije tehnologije radimo mikrobiološku analizu, analizu radioaktivnosti, mjerimo razinu pesticida, teških metala, toksina i alergena te osiguravamo da ih naši proizvodi ne sadrže. Provodimo studije stabilnosti. Stabilnost je sposobnost fitofarmaceutskog proizvoda da zadrži svoje karakteristike, unutar navedenih vrijednosti, tijekom cijelog roka trajanja.

Osim toga uveli smo sustav upravljanja kvalitetom prema ISO 9001 standardu i sustav upravljanja i zaštite okoliša koji se temelji na europskom standardu ISO 14001:2004.

Znaima li Vas kako izgleda postupak dobivanja ekstrakata?
1. Biološki uzgoj biljke
2. Sakupljanje biljke i laboratorijske analize
3. Sušenje biljke
4. Ekstrakcija aktivnih sastojaka: superkritična tekućina i liofilizacija
5. Koncentracija i atomizacija
6. Kontrola: % vlage; % pepela; % aktivnih sastojaka
7. Proizvodnja ekstrakta/kompleksa
8. Intermedijarna kontrola: mjerenje Ph, gustoće, aktivnih sastojaka, mikrobiološka analiza
9. Završna kontrola proizvoda

Svaki proizvod ima certifikat analize s podacima kontrolnih mjerenja.
Navedenim analizama Soria Natural pruža kvalitetu i učinkovitost svojih proizvoda kroz razdoblje od 3 godine.

STANDARDIZACIJA – UČINKOVITA DNEVNA DOZA

Svi Soria Natural proizvodi su standardizirani, što znači da ista doza uvijek sadrži istu količinu aktivnih tvari, što ujedno osigurava i njenu učinkovitost. Od ostalih tvrtki se razlikujemo i po procesima korištenim za određivanje učinkovite dnevne doze. Dnevnu dozu određujemo na temelju potrebne količine aktivnih tvari (npr. flavonoidi, saponini, triterpeni, iridoidi…) a ne na temelju mase ekstrakta suhog bilja. Postupak odeređivanja učinkovite dnevne doze provodi se korištenjem različitih naprednih tehnika, kao što su visokotlačna tekućinska kromatografija u kombinaciji s masenim spektometrom (HPLC – MS/MS). Stoga se količina aktivnih tvari može kontrolirati u svakoj pojedinoj seriji, i na taj način osigurati učinkovita dnevna doza. Količina aktivnih tvari u biljkama varira, ali primjenom svih ovih navedenih tehnika, Soria Natural prirodni proizvodi zadržavaju istu koncentraciju u svim serijama i time omogućuju dobivanje terapeutskog učinka.
Količina aktivnih tvari u ljekovitom bilju varira ovisno o godišnjem dobu i meteorološkim uvjetima (količina padalina, temperaturni ekstremi..) , što zanči da je nekad potrebno dodati više, a nekad manje biljnog ekstrakta kako bi se osigurala odgovarajuća koncentracija. Kao rezultat toga kapi nisu uvijek jednake – nekad su gušće, drugi put rjeđe, mogu imati jači ili slabiji okus i miris. Te promjene u strukturi proizvoda potvrđuju da kapi sadrže standardizirane glavne aktivne tvari ljekovitog bilja, a ne samo identičnu količinu suhe tvari, što je uobičajena praksa u tradicionalnim proizvodima.

Pogledajte video isječak u kojem voditelj Soria prirodnog laboratorija za kontrolu kvalitete objašnjava postupak standardizacije.

 

ISTRAŽIVAČKI CENTAR

Soria Natural ima jedan od najnaprednijih R&D+i (istraživački, razvojni i inovacijski) centara u području prirodne medicine u Europi. U njemu provodimo inovativne postupke ekstrakcije iz ljekovitog bilja superkritičnom tekućinom i lifilizacijom (sušenjem i smrzavanjem) te istraživanjem na području staničnih kultura.
5 % godišnjeg prometa ulažemo na istraživanje, razvoj novih proizvoda, i nove načine korištenja ljekovitog bilja. Velika ulaganja u istraživanje i razvoj te inovativnost usmjereni su na otkrivanje novih aktivnih sastojaka ljekovitog bilja i njihovog blagotvornog učinka na organizam. Stoga razvijamo proizvode koji su 100% prirodni i učinkoviti, te imaju dokazane terapijske učinke.
Zahvaljujući istraživačkim aktivnostima naš znanstveno-tehnički tim razvio je nove metode ekstrakcije kako bi se osigurala najbolja iskoristivost aktivnih tvari ljekovitih biljaka.

 

ISTRAŽIVAČKI PROGRAMI

Soria Natural već dugi niz godina surađuje s različitim bolnicama (Ramon y Cajal u Madridu, La Fe i Arnau de Vilanova u Valenciji), sveučilištima (Politehničko sveučilište u Valenciji i Santiago de Compostela) i istraživačkim centrima poput centra za istraživanje raka (CIC) iz Salamance i nekih drugih istraživačkih programa.