Tegobe, Živčani sustav

Depresija

Za depresiju su karakteristične česte promjene raspoloženja. Također su prisutni tuga. manjak samopouzdanja i samopoštovanja, slaba koncentracija, neodlučnost, gubitak interesa za okolinu… Pojedinac više ne nalazi interes i zadovoljstvo u stvarima i odnosima. Javlja se osjećaj bespomoćnosti i beznađa. U teškim slučajevima čak se javljaju i misli o smrti i suicidu, bezvrijednosti, što moež dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja. Depresija je često popraćena fizičkim simptomima kao što su umor, anoreksija i bulimija, nesanica, pad libida, impotencija, a žene mogu doživjeti poremećaje u menstrualnom ciklusu.

 

Depresiju općenito dijelimo na tri tipa:

 • teška depresija, u kojoj prevladavaju nasljedni faktori i manji utjecaj vanjskih čimbenika
 • reaktivna depresija, kada je u pitanju slaba prilagodba uvjetima vanjskog stresa (gubitak voljene osobe, problemi na radnom mjestu, i slično) i
 • distimija, povezana s načinom života i posljedicama dugotrajnog stresa

Opće mjere:

 1. Uravnotežena prehrana sa dovoljnom količinom vitamina i minerala.
 • Određene namirnice sadrže hranjive tvari koje mogu poboljšati raspoloženje.
 • Triptofan je aminokiselina koja je povezana s osjećajem dobrobiti i sreće. Također ima analgetski učinak (utječe na percepciju intenziteta boli) te je važna za dobar san.
 • Dobar izvor triptofana su kivi, ananas, banane, kakao u prahu, meho, suho voće.
 • Omega 3 masne kiseline imaju blagotvoran učinak jer potiču lučenje serotonina i time smanjuju simptome depresije. Možemo ih pronaći u ribama (losos, skuša, tuna, sardine), u sjemenkama lana i chie, te orašastim plodovima.
 • Ugljikohidrati povećavaju dostupnost triptofanaza mozak, pa je preporuka uključiti ih u sve obroke kako bi se povećala proizvodnja serotonina. Cjelovite žitarice i integralna riža također sadrže minerale i vitamine (posebno skupinu B).
 • B vitamini: potrebni za ispravno funkcioniranje živčanog sustava. Dobar izbor je pivski kvasac.
 • Izbjegavajte kofein, osvježavajuća pića i alkohol, pušenje i hranu bogatu zasićenim mastima i rafiniranim šećerima.
 1. Redovita tjelovježba: pomaže ublažavanju fizičkih i emocionalnih simptoma uzrokovanih depresijom. Tijekom vježbanja dolazi do lučenja serotonina i endorfina koji imaju blagotvoran učinak na raspoloženje. Druženje s prijateljima ili sudjelovanje u grupnim sportskim aktivnostima (hodanje, planinarenje, biciklizam, plivanje…) pomaže u prevladavanju osjećaja izolacije što je često problem depresivnih ljudi.
 2. Izađite na sunce: UV zrake potiču lučenje serotonina. Sunce doprinosi vitalnosti, jača tijelo i poboljšava kvalitetu sna.
 3. Aktivan život i motivacija. Nađite hobi koji vam se sviđa: sviranje, vrtlarstvo, učenje stranih jezika, ples, uređenje interijera, slikanje, glazba, uradi sam….
 4. Glazbena terapija: pozitivni učinci glazbe na zdravlje poznati su od davnina. U tijeku su istraživanja kojima se koristi ova terapija za poboljšanje simptoma i posljedica određenih tjelesnih ili duševnih bolesti te za poboljšanje kvalitete života općenito.
 5. Akupunktura: obavljaju ju posebno obučeni ljudi. Može se kombinirati s fitoterapijom – terapijom ljekovitim biljem.
 6. Ako je potrebno, posavjetujte se s psihologom ili psihijatrom.
 7. Osobe koje uzimaju lijekove (antidepresive) ne bi smjele naglo prekinuti liječenje. Prekid liječenja treba provoditi postupno i pod liječničkim nadzorom.
Back to list

Povezane objave