Ljekovite biljke

VRAŽJA KANDŽA (Harpagophytum procumbens DC)

To je zeljasta, višegodišnja biljka koja pripada porodici Pedaliaceae (Bignoniaceae). Sadrži korijen koji ide do oko metar duboko u zemlju. Korijen je podijeljen u dvije vrste: primarni i sekundarni. Primarni je vrlo dugačak, a iz njega izlaze smeđi ili crvenkasti sekundarni korijeni koje tvore tuberkuli. Tuberkuli su rezervoari promjera 6 cm i dužine do 20 cm. Protežu se u promjeru od 1,5 m oko biljke, što otežava rezanje. Oni akumuliraju do 95% vode tijekom sezone kiše kako bi preživjeli u pustinji. Nadzemni dio stabljike može biti dugačak i do 150 cm. Listovi su nasuprotni ili naizmjenični, peteljkasti. Cvjetovi, koji narastu do 5 cm, cjevasti su ili trubasto oblikovani i ljubičasto-crvene boje. Plodovi su lignaste kapsule od 15 cm i imaju oštre izražene kukuljice.

Vražja kandža potječe iz Južne Afrike i tropskih zona, osobito iz regija s crvenim pijeskom koje okružuju pustinju Kalahari, Namibija i Madagaskar. Raste uz ceste i na vodenim mjestima. Vražja kandža varira ovisno o lokaciji. U medicinske svrhe se bere sekundarno korijenje. Ono se treba osušiti i segmentirati u kružne nepravilne kriške. Pokazuje crvenkasto-smeđu boju s uzdužnim nabora.

Dijelovi biljke koji se koriste:

Sekundarni korijen

Kemijski sastav:

  • Ugljikohidrati,
  • diterpeni,
  • iridoidi (harpagozid, harpagid),
  • fenilpropanoidi (akteozid, izoakteozid),
  • aminokiseline,
  • flavonoidi,
  • triterpenoidi, steroli.

Cvijet, stabljika i zreli plod nemaju harpagozida. Droga ne smije imati manje od 1.2% harpagozida.

Indikacije

> Reumatski poremećaji (artroza, artritis, lumbago, išijas itd.), Kronični reumatski procesi različite etiologije, fibromijalgija, nespecifični bolovi u mišićima i leđima, osteoartritis kuka i bolna koljena, traumatizmi, tendinitis, burzitis, fibrozitis, epikondilitis, neuralgije

> Probavni poremećaji: gubitak apetita, dispepsija, probavni grčevi, zatvor, enteritis, dvanaestopalačni divertikulitis, hepatobilijarna diskinezija, holecistitis itd.

> Upala i edemi nakon operacije.

> Prostatitis, adenom prostate, ooforitis itd.

> Povećani kolesterol.

> Dijabetes.

> U narodnoj medicini koristi se kod: zatvor, anoreksije, migrene, alergijskih reakcija, febrilnih bolesti (čajevi), porođaja djece.

Vanjska primjena

  • Bolna i upalna stanja mišića (uganuća, kontuzije)
  • Kožni upalni procesi – psorijaza, dermatitis, kožni čirevi

Kontraindikacije: Vražja kandža je, zbog prisutnosti gorkih tvari, kontraindicirana kod ulkusa i žučnih kamenaca. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji i zbog tvrdnje da ima oksitocinsko djelovanje preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

 

VRAŽJA KANDŽA

113,75 kn (15,10 €)
Back to list