Ljekovite biljke

TIMIJAN (Thymus vulgaris L.)

Višegodišnja, slatkasta, sivkastozelena i vrlo mirisna biljka. Stabljike su drvenaste i vijugave, sivkasto-zelene ili tamnocrvene boje. Uspravne su, razgranate i visine 10-30 cm s obiljem lišća. List je dugačak 4 mm do 12 mm i širok do 2 mm, sesilan ili na kratkoj peteljki. Listovi su oštri, vrlo mali, nasuprotni, linijski i uski. Grana je korijasta (nalik koži). Obje su strane prekrivene sivim ili zelenkasto-sivim dlačicama. Rubovi su refleksno usmjereni prema aksiksalnoj površini.

Cvjetovi su mali, bijeli ili ružičasti, grupirani u glomerulus. Cvjetna čašica je podijeljena u dvije usne (to je karakteristika koja ovoj obitelji daje ime: Labiatae). Nakon cvjetanja čašica je zatvorena krunom krutih i dugih dlaka. Pripada porodici Lamiaceae (=Labiate).

Timijan izvorno potječe iz zapadno – mediteranskog područja. Raste spontano u čitavoj mediteranskoj regiji i u srednjoj Europi, na Balkanu te od Kavkaza do Arapskog poluotoka, dosežući i neke dijelove istočne Afrike (Etiopija). Rasprostranjen je i raste uglavnom na suhom, kamenitom tlu, Za rast mu je potrebna široka površina. Cvjetati započinje u ožujku i bere se dok cvijeta – u travnju i svibnju. Cvjetanje biljke traje pola godine i u to vrijeme ima karakterističan miris.

Dijelovi biljke koji se upotrebljavaju

Cvjetajući vršci (listovi i cvijeće)

Biljni ekstrakt timijana sadrži listove i cvjetove koji su u potpunosti uklonjeni s prethodno osušenih stabljika biljke Thymus vulgaris L. ili Thymus zygis L. ili oboje. Sadrži najmanje 12 ml / kg esencijalnog ulja i najmanje 0,5% m / m isparljivih fenola u obliku timola, računato na osnovi suhe tvari.

Aktivne tvari

Eterično ulje (0,8-2,5%). Njegov sastav može se značajno razlikovati ovisno o podrijetlu biljke i vremenu berbe, a prisutni su različiti kemotipovi.

Obično sadrži:

– Monoterpeni: -terpinene, mirta, p-cimen, kamfen, limun, borneol i -pinene.

– Monoterpenoli: linalol, geraniol, 1,8-cineol, terpinen-1-ol-4, thujan-4-ol, cismircenol.

– Terpenski esteri: linalil acetat i bornil acetat.

– Terpenski fenoli: timol (do 70%) i karvakrol (do 65%).

– Monoterpenski heteroidi: glikozidi ili galaktozidi timola i karvakrola.

– polifenolni spojevi: fenilkarboksilne kiseline: klorogeni, kava.

– Flavonoidi: apigenin i luteolin. Brojni metoksilirani flavoni: cirsilineol, cirsimaritin, 5-desmetilbiletin, 5-desmetilsinensetin, eupatorin, vrtin D, 8-metoksi-cirsilineol, sideritflavon, timonin, timusin, ksantomicrol itd. Flavanoni, flavonoli i heterosidi (6,8-di-C-glikozil-luteolin i drugi).

– Tanini (7-10%).

– Triterpeni: oleanolna i urzolska kiselina.

– Gorka tvar: serpilin.

– Saponozidi.

– ostalo: vitamin B 1, vitamin C, mangan, male količine smole itd.

Prema RFE (Royal Spanish Pharmacopoeia), biljna tvar mora sadržavati najmanje 1,2% eteričnog ulja i 0,5% isparljivih fenola (timol i karvakrol). Stoga će se službeno potvrditi samo oni kemotipovi s eteričnim uljem koji se sastoje prije svega od monoterpenskog fenola timona i / ili karvakrola.

Farmakološko djelovanje:

Interna upotreba:

– antispazmodik glatkih mišića, posebno mišića bronha i crijeva (ovo djelovanje se događa s jedne strane zbog timola i karvakrola u eteričnom ulju, koji inhibiraju dostupnost kalcija, a s druge strane metoksiliranih flavona; Tekući ekstrakti timijana sadrže vrlo malo timola i karvakrola).

– antitusik i bronhodilatator (etrično ulje obogačeno luteolinskim flavonoidima). Timijan ima spazmolitičko djelovanje na dišne ​​putove, pa se koristi kao antitusivno sredstvo.

– ekspektorans i mukolitik (eterično ulje) potiču pojačano i bolje lučenje bronhijalnih sekreta i tako blagotvorno utječu na njihovo uklanjanje.

– antiseptik (eterično ulje timol i karvakrol):

– Antibakterijsko sredstvo koje djeluje na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije in vitro. Taj učinak je posljedica njegovog djelovanja na bakterijsku membranu. Otpuštanje timola i karvakrola iz dišnih putova izaziva antiseptičko respiratorno djelovanje. Zbog antibakterijskog djelovanja, timijan je i mokraćni antiseptik, antiseptik za usta i grlo, a koristi se i za zacjeljivanje rana.

– antifungik ili antimikotik, djelotvoran protiv Candide albicans.

– Antivirusno djelovanje

In vitro značajno inhibira širenje Helicobacter pylori i njegovo štetno djelovanje uzrokovano oslobađanjem enzima ureaze.

– antihelmintik i antiparazitski, ima poseban učinak na Ancylostoma duodenale (eterično ulje).

– karminativno i eupeptično djelovanje (eterično ulje, gorka tvar).

– Kolagog i koleretik (eterično ulje).

– Antioksidans (flavonoidi, fenolne kiseline, esencijalno ulje).

– Blagi diuretik (flavonoidi, fenolne kiseline).

Indikacije

Upotreba iznutra

> Poremećaji probave: usporena i teška probava, kronični gastritis, meteorizam, gastrointestinalni grčevi, bilijarna diskinezija, kolitis, neugodan izmet, nedostatak apetita.

> Crijevni paraziti.

> Respiratorni poremećaji: prehlada, gripa, faringitis, nadražujući kašalj, bronhitis, astma, emfizem.

> Astenija i rekonvalescencija.

> Bolesti bubrega: cistitis, uretritis, pijelonefritis.

> Menstrualna bol, salpingitis.

> Zbog svojih antivirusnih svojstava može se koristiti za sprječavanje recidiva herpes zostera.

Upotreba iz vana

> Kožni poremećaji: dermatitis, kožne infekcije, čirevi, dermatomikoze, hematomi, opekline, atletsko stopalo, itd.

> Gubitak kose, alopecija.

> Oralne infekcije (ispiranje usta) halitoza, stomatitis, zubobolja.

> Reumatska bol, kontuzija, uganuća.

> Ginekološki poremećaji: Vaginitis.

> Ostalo: konjuktivitis, otitis, rinitis, sinusiti

Kontraindikacije

Preosjetljivost na bilo koji od njegovih sastojaka.

– Trudnoća: provedene su studije na različitim životinjskim vrstama, koristeći nekoliko puta veće doze od onih kod ljudi, koje nisu pokazale embriotoksične ili teratogene učinke. Međutim, nisu provedene nikakve kliničke studije na ljudima, tako da je uporaba timijana prihvatljiva samo kad nema sigurnijih terapijskih alternativa.

– Dojenje: nije poznato da li se sastojci timijana u značajnim količinama izlučuju u majčino mlijeko i da li to može naštetiti djetetu. Stoga je preporučljivo u ovom trenutku prekinuti dojenje ili izbjegavati upotrebu timijana.

– Djeca ispod 6 godina: ne konzumirati čisto eterično ulje i nikada ne prekoračite preporučene dnevne doze. – Osobe s gastritisom, gastroduodenalnim ulkusom, enterokolitisom i zatajivanjem srca.

 

Back to list