Članci

Soria Natural – Koja je tajna produženog učinka naših proizvoda?

 

Osim najnovijih saznanja iz područja fitoterapije, Soria Natural prati i najmodernije tehnološke trendove i proizvodi inovativne formulacije fitopreparata čime nastoji postići veću bioraspoloživost djelatnih sastavnica ljekovitih biljaka i/ili osigurati željeni farmakokinetički profil djelovanja.

U tu svrhu, razvijeni su ekstrakti s ciklodekstrinima, kapsule s mikrosferama te tablete s hidroksipropilmetil celulozom. Farmakokinetički profil opisuje kako i zašto, u kojim intervalima i u kojoj dozi djelatna tvar dospijeva na mjesto gdje će ostvariti svoj učinak.

Koja je farmakokinetička razlika između Soria Natural proizvoda u kapsulama i tabletama?

U kapsulama su sadržane 4 vrste malih kuglica tzv. mikrosfera:

  • neobložene koje se trenutačno otapaju
  • obložene jednim slojem koje se otapaju nakon 3 sata
  • obložene dvama slojevima koje se otapaju nakon 6 sati
  • obložene trima slojevima koje se otapaju nakon 9 sati.

Na ovaj način omogućeno je prilagođeno oslobađanje djelatnih tvaripočetno otpuštanje dijela doze dostatnog za ispoljavanje trenutnog učinka u organizmu, a potom postupno oslobađanje ostatka doze tijekom duljeg vremenskog razdoblja (12 h).

S druge strane, tablete sadrže hidroksipropilmetilcelulozu (HPMC), prirodni polimer dobiven kemijskom modifikacijom celuloze. Ovaj polimer stvara hidrofilnu mrežu, koja u kontaktu s vodom ili probavnom tekućinom uzrokuje bubrenje tablete. Oko nabubrene tablete stvara se sloj gela koji stoga omogućuje produljeno oslobađanje. Djelatne komponente oslobađaju se kontroliranim i kontinuiranim tempom jer je potrebno vrijeme kako bi molekule djelatne tvari difundirale kroz sloj gela i postale dostupne organizmu za apsorpciju.

 

Autor članka: Tamara Topalović, mag.pharm.