Ljekovite biljke

RIMSKA KAMILICA (Anthemis nobilis L o Chamaemelum nobile (L) All.)

Opis:

Živopisna aromatična trajnica, visoka 10-30 cm. Listovi su naizmjenični, perasto razdijeljeni, bjelkasto-zeleni, 1,5-5 cm s žljezdastim točkicama, podijeljeni u uske režnjeve, u linearnim segmentima i fino oštrim vrhovima i valjanim rubovima. Cvjetne glavice su promjera do 3 cm. Cvijeće oko glave ima bijeli obod,a unutarnji cvjetovi su žuti, cjevasti s malim prozirnim cvjetovima između njih. Imaju vijenac s 5 zuba, androcijem s 5 epipetalnih i ginokalnih pjegica sličnih ligulama; oni su hemafroditi. Ima intenzivan aromatski, prodoran i karakterističan miris. Pripada obitelji Asteraceae.

Ona je autohtona u Južnoj i Zapadnoj Europi (Engleska, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska) i sjevernoj Africi. Za proizvodnju lijekova, ona se uzgaja, uglavnom u Belgiji, Francuskoj, Engleskoj, Sjedinjenim Državama, Argentini i Italiji.

Stanište: U divljini se može naći na livadama i poljima duž Iberskog poluotoka, osobito u zapadnim i sjevernim područjima; na sjeveroistoku i jugoistoku postaje oskudna ili čak potpuno nestaje. Kamilica cvjeta tijekom proljeće-ljeta i žanje se tijekom cvatnje, kada se otvore cvjetne glave.

Dio koji se koristi: Cvjetne glave

 

Indikacije:

ORALNA PRIMJENA: Djeluje protuupalno (sadrži flavonoide apigenol i luteolol te seskviterpenske laktone).

  • probavne tegobe poput napuhavanja, meteorizma (ne piti neposredno prije ili poslije obroka)
  • Intestinalni paraziti (oxyuriasis)

VANJSKA PRIMJENA:

  • esencijalno ulje rimske kamilice je spazmolitik, anksiolitik i blagi sedativ. Djeluje protuupalno. Dermalna primjena je vrlo sigurna i kod pedijatrijske primjene
  • Konjuktivitis i blefarokonjunktivitis, nadraženi kapci i umorne oči
  • za liječenje rana u grlu i neugodnosti respiratornog trakta

 

 

 

Back to list