Ljekovite biljke

PASIFLORA (Passiflora incarnata L.)

Višegodišnja biljka penjačica. Cvjetovi su ljubičasto-bijeli, krupni i pasivni s dugim stabljikama. Plod je ovalnog oblika, zelene ili blijedo smeđe boje, mesnat sa mnoštvom sjemenki.

Izvorno potječe iz Amerike, a uzgaja se u tropskim i suptropskim područjima. To je ukrasna biljka i neki je put naturalizirana u mediteranskim zonama.

Dijelovi koji se koriste:

Listovi i cvijetovi.

Aktivne tvari:

Flavonoidi (0,5-2,5%). Glavni sastojci ove skupine su hetero-di-C-flavonski heterozidi: šaftozid i izošaftozid (otuda apigenolni C-glikozid-C-arabinozil, izomeri 6,8 i 8,6), kao i izoviteksin 2 “O-glikozid i izoorientin 2” O- glikozid (otuda C-soforozidi apigenola i luteola). Pored navedenih spojeva, sadrži još: izoviteksin, izoorientin, vicenin-2 (di-C-glikozid apigenol), izoskoparin 2 ”O-glikozid, svertizin i di-C-glikozid luteol, lucenin-2. Saponarin (7-O glikozid-izoviteksin), koji je opisan kao sastojak u 1970-ima, ne može se danas pokazati, pa je moguće da je pogrešno zamijenjen 2-O-glikozil-izovtoksinom. Kvalitetni sastav može se značajno razlikovati. Općenito, prevladava izoviteksin i njegov glikozilirani derivat.

– Piranski derivati: maltol, etilmaltol.

– Šećeri: mono, disaharidi, polisaharidi (arabinoglukan).

– Cijanogenetski heterozidi: ginokardin (0,1%).

– Tragovi eteričnog ulja.

– Fenolne kiseline.

– Kumarini.

– Poliíni.

– Steroli: beta-sitosterol, stigmasterol.

– Indolni alkaloidi iz Beta-karbolina prisutni su u ovoj vrsti u vrlo malim količinama: harmalin, harman, harmin, harmanol.

Farmakološko djelovanje:

Sedativ koji smanjuje iritaciju živčanog sustava (alkaloidi, maltol i flavonoidi) (Kreen L., 2002) (Soulimani R. i sur., 1997). Iako je njezin učinak više anksiolitički nego sedativni (Della Loggia R. i sur., 1981). Djeluje kao djelomični agonist centralnih benzodiazepinskih receptora. Uzrok sedativnog djelovanja pasivnih plodova često se pripisuje alkaloidima, ali ovi alkaloidi djeluju stimulativno na središnji živčani sustav interakcijom s benzodiazepinskim receptorima i inhibiranjem monoamin oksidaze. Harmin, s druge strane, ima dobro poznate halucinogene učinke. Maltol djeluje kao depresiv i antiepileptik, ali prisutan je u tako niskim koncentracijama da ne može opravdati sedativne učinke ljekovitog voća. Čini se da je uzrok tom djelovanju sinergija alkaloida, maltola i flavonoida (Fitoterapia Aplicada. J. B. Peris, G. Stübing, C.O.F. Valencia).

Blagi antidepresiv jer inhibira monoamin oksidazu. Alkaloidi, poput harmana, imaju središnji poticajni učinak na miševe zbog inhibicije monoamin oksidaze (MAO). Neki autori pripisuju ga antidepresivima zbog inhibicije GABA-e(Simmen, U. i drugi, 1999).

Uspavljivanje. Ekstrakt cvjetova u miševa produžuje vrijeme spavanja izazvano pentobaritalom i pri niskim dozama slabi spontanu motoriku. Pokusi na životinjama pokazali su da maltol i etilmaltol imaju sedativni učinak na središnji živčani sustav u količini od 400 mg / kg, a spavanje je inducirano barbituratima.

Mišićni relaksant (maltol).

Gastrointestinalni antispazmodik (flavonoidi).

Sedativ koji djeluje na kardiovaskularni sustav (alkaloidi, maltol i flavonoidi).

– Neki ga autori pripisuju i antiastmatičnim učincima (Dhawan i sur., 2003). Flavonoidi, posebno krizin (5,7-dihidroksiflavon), koji djeluje s djelomičnim agonistom centralnih benzodiazepinskih receptora (Zanoli i sur., 2000), uzrok su njegovog anksiolitičkog djelovanja i njegovog utjecaja na opuštanje mišića.

Indikacije

  • Anksioznost, živčana hiperekscitacija, nesanica, neurovegetativna distonija.
    • Tahikardija i kardiovaskularni eretizam, hipertenzija.
    • Grčevi crijeva i čir na probavnom sustavu.
    • Menopauzalni poremećaji.
    • Kontrakcije mišića: tortikolis, lumbalna bol i miastenija.

Kontraindikacije

– Preosjetljivost na bilo koji od sastojaka.

Trudnoća. Pasiflora se ne smije se koristiti tijekom trudnoće zbog prisutnosti alkaloida koji mogu izazvati nuspojave na plod.

Dojenje. Pasiflora se ne smije se koristiti tijekom dojenja zbog prisutnosti alkaloida koji mogu prijeći u majčino mlijeko i izazvati nuspojave na dijete.

 

Back to list