Drugo, Tegobe

Otitis-upala uha

Otitis je upala ušiju. Razlikujemo dvije vrste otitisa, vezano na lokaciju upale: upala vanjskog slušnog kanala i upala srednjeg uha.

Upala vanjskog slušnog kanala ili otitis externa : Obično je posljedica bakterijske ili gljivične infekcije. Uobičajeno pogađa prije svega djecu i mlađe odrasle koji provode dosta vremena u vodi(plivanje, ronjenje). Može biti i posljedica oštećenja kože slušnog kanala. Manifestira se kao više ili manje intenzivna bol koja se pojačava dodirom.

Upala srednjeg uha ili otitis media: Uzrokuju ju bakterije ili virusi koji dolaze kroz Eustahijevu tubu u uho iz ždrijela. Češća je kod djece i lako se ponavlja. Pojavljuje se također iscjedak iz ušiju.

Uobičajeni simptomi su bolovi u ušima, smetnje sluha, temperatura i opći slab osjećaj; može se pojaviti i vrtoglavica i iscjedak iz ušiju. Kod manje djece (do 3 godine) simptomi mogu biti nespecifični: razdražljivost, nakupljanje sluzi u nosu, odbijanje hrane ili plač po noći.

Postupanje kod upale ušiju

  • Izbjegavajte čišćenje ušiju vatiranim štapićima koji mogu oštetiti kožu i tako pospješiti zarazu.
  • Izbjegavajte prečesto čišćenje ušiju jer tako možete odstraniti zaštitni kiselinski premaz kože i tako pospješiti mogućnost za infekciju.
  • Upotreba čepova u ušima za zaštitu od buke povećava mogućnost upale vanjskog slušnog kanala (otitis externa) jer onemogućava disanje kože, pa ih radije ne upotrebljavajte.
  • Upotreba čepova u ušima za zaštitu od vode se preporučuje samo kad se radi o anatomskim nepravilnostima u ušima i za osobe osjetljive na kemikalije koje se obično dodaju u bazene. Čepovi se ne preporučuju kao preventiva kod upale ušiju.
  • Ako u uši dospije voda probajte ju odstraniti nagibom glave na stranu ili upotrijebite sušilo za kosu na niskoj temperaturi i pripazite da ga previše ne približite ušima.
  • Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostorije.
  • Kod djece se preporučuje dojenje barem do 6 mjeseci da se djetetov imunološki sustav potpuno razvije.

Postupanje kod upale srednjeg uha

Žvakanje žvakaćih guma bez šećera (odrasli i djeca-zavisno od starosti) koje pomaže prozračivanju uha i izlučivanju nakupljene sluzi.
U slučaju upale spriječite dodir ušiju s vodom.
Djeca koja imaju upalu srednjeg uha ne smiju plivati dok se upala potpuno ne zaliječi. Nečistoće u vodi ili kemikalije dodane vodi u bazenima mogu pogoršati zarazu. Kod ronjenja dolazi do promjena tlaka što izaziva bol.
Kod upale srednjeg uha ne aplicirajte toplinu na pogođeno mjesto, jer to može pospješiti širenje zaraze. Nos redovno ispirite fiziološkom otopinom.
Nos čistite nježno.
Konzumirajte puno voća i povrća bogatih vitaminima C, A i E.

Back to list

Povezane objave