Krvožilni sustav, Tegobe

Mozak i njegova prokrvljenost

Smetnje cerebralnog arterijskog protoka su povezane s aterosklerozom, degenerativnim procesom koji uzrokuje suženje arterija. Posljedica je slabija prokrvljenost i posljedično slaba opskrba mozga kisikom. Obično se javljaju kod starijih ljudi. Najčešće povezane teškoće s tim su gubitak ili slabljenje pamćenja, smetnje u koncentraciji pozornosti, slabija funkcija moždanih stanica.

U slučaju smanjenog protoka krvi po većim arterijama ili iznenadnog začepljenja arterije (embolija) nastupaju različiti neurološki simptomi koji se razlikuju zavisno od dijela mozga koji je pogođen. U tim slučajevima potrebno je odmah ići liječniku.

Opća pravila

Najvažnija je preventiva, što znači da treba otkloniti ili držati pod nadzorom čimbenike rizika. Preporuke uključuju zdrav način života, zdravu prehranu, redovnu tjelesnu aktivnost i nepušenje.

Savjeti za očuvanje i poboljšanje mentalnih funkcija:

  1. Konzumirajte namirnice s hrnjivima za mozak: plavu ribu, orahe, pšenične klice, sojin lecitin, kvasac, maslinovo ulje, cijelozrnate proizvode, mahunarke, voće i povrće. Klonite se zasićenih masti koje se nakupljaju u arterijama i preprečuju protok krvi i hranjivih tvari u stanice mozga.
  2. Tjelovježba za moždane stanice s različitim vježbama, npr. društvene igre, čitanje (nakon čitanja testirajte pamćenje tako da obnovite pročitano), druženje, razgovor, izmjena mišljenja itd.
  3. Uredno spavanje je nužno.
  4. Izbjegavajte alkohol i pušenje.
  5. Uporaba ljekovitih biljaka koje poboljšavaju krvotok, kao što su ginkgo biloba i glog.
Back to list

Povezane objave