Meni
Logotip Soria Natural Broj proizvoda: 0 | Ukupno: 0,00 kn

Menopauza – što nudi fitoterapija?

Menopauza (iz korijena grčke riječi: mens, što znači mjesečno i pauza-prestanak) je korak u životnom ciklusu svake žene. Nakon posljednje menstruacije počinje razdoblje života poznato kao menopauza ili klimakterij. Radi se o prijelazu između plodnog razdoblja i starosti. Promjenjivo razdoblje u kojem se zaključuje reproduktivna funkcija i događaju se razne enokrine, tjelesne i psihičke promjene. Žene obično ulaze u to razdoblje između 48 i 54 godina.

Neke od najčešćih smetnji koje se javljaju za vrijeme menopauze su smetnje spavanja, glavobolja, razdražljivost, nervoza i anksioznost, depresija, lupanje srca i znojenje, suha koža i sluznica (posebno vaginalna), povećana tjelesna težina i povišen krvni tlak. Navedene smetnje možete ublažiti zdravim načinom života i upotrebom nekih ljekovitih biljaka.

Izbor ljekovitih biljaka:

  • Znojenje: kadulja (salvia). Ime proizlazi iz latinske riječi “salvare», jer su ljudi nekad vjerovali da s njom mogu riješiti skoro sve bolesti. Upotrebljava se za smanjenje znojenja i kod teškoća vezanih s menstruacijom. Umirujuće djeluje na živčani i probavni sustav te ima bitno antiperspirantno djelovanje.
  • Održavanje težine: kod održavanja težine mogu Vam pomoći biljke s visokim sadržajem vlakana jer utječu na osjećaj sitosti. Primjer su glukomanan ili guar guma. Zeleni čaj povećava izgaranja masti, pomaže kod snižavanja razine kolesterola i ima važne antioksidativne učinke radi visokog sadržaja polifenolnih spojeva. Alge kao Fucus i Laminaria su bogate mineralima, vitaminima i ugljikovim hidratima, prije svega fukoidalnom i alginskom kiselinom. Pored toga sadrže također vlakna koja utječu na osjećaj sitosti i na taj način pomažu smanjiti apetit. Imaju i blagi diuretički učinak. sadržaj joda stimulira metabolizam tako da se često upotrebljava kao dodatak za nadzor i regulaciju tjelesne težine i u dijetama. Konzumacija algi se ne savjetuje u slučajevima bolesti štitnjače, visokog krvnog pritiska, neuroloških bolesti ili kod smetnji spavanja. Artičoka pospješuje probavu masti i pomaže zadržavati normalnu razinu kolesterola. Pospješuje djelovanje jetre i želuca.
  • Nemir,nesanica: valerijana, lipa, pasiflora i glog su dobro poznati zbog svojih umirujućih učinaka na živčani sustav. Pomažu održati mirnoću, umiriti razdražljivost i olakšati nesanicu. Glog podupire djelovanje srčanog i krvožilnog sistema tako što pospješuje cirkulaciju krvi i pripomaže opuštanju i smirenju.
  • Elastičnost kože: Korisni dodaci za kožu su pivski kvas, pšenične klice ili sojin lecitin. Poljska preslica doprinosi kod održavanja kose, noktiju i kože u dobrom stanju.
  • Osjećaj: gospina trava je biljka poznata po tome da olakšava simptome blage do umjerene depresije. Doprinosi održavanju pozitivnog raspoloženja, a pridonosi i održavanju osjećajne ravnoteže podupire osjećaj opuštenosti. Istraživači su došli do zaključka da je to posljedica aktivnih tvari biljke: hipericin i hiperforina.
  • Glavobolja: mješavina biljaka kao što su narančini cvjetovi, melisa, vrba, lipa i kamilica imaju smirujuća svojstva koja mogu bitno olakšati glavobolju.

Narančini cvjetovi, lipa i melisa djeluju antidepresivno i spazmolitično. Ako mješavina sadrži kamilicu i melisu blagotvorno djeluje na probavu.

SHARE-aj na
Povezane objave