Ljekovite biljke

KREŠA (Lepidium latifolium L.)

Živa biljka krutih i otvrdnulih stabljika i grana. U pravilu raste od 30 cm do 1 m, ali može narasti i do 2 m. Stabljika i lišće potpuno su bez dlake. Listovi su ovalno-lanceolatnog oblika, djelomično nazubljenih, oštrih rubova. Rasprostiru se duž stabljike i svijetlozelene su boje. Bijeli cvjetovi tvore terminalne cvatove i vrlo su mali. Plodovi su komprimirani i zaobljeni, a na vrhu imaju mali pupoljak, koji odgovara stigmi. Svaki plod ima samo dvije sjemenke. Kreša ima široku korijensku mrežu koja ponire duboko u tlo i čini 40% ukupne biomase biljke.

Raste po močvarama ili obalama rijeka duž Pirinejskog poluotoka. Kreša cvjeta počevši od mjeseca svibnja pa nadalje.

Latinsko ime roda Lepidium potječe od grčke riječi lepis, dem. lepidion (ljuska), prema izgledu plodova kod nekih vrsta. Na ostalim jezicima naziva se broadleaf peppergrass, broadleaf pepperwort, ironweed (eng.); lepidio, piperisa (špa.); grande passerage (franc.)

Kreša nastanjuje Europu, Aziju i sjevernu Afriku ali su je preselili i  u Australiju i Ameriku.

Dijelovi biljke koji se koriste

Nadzemni dio. Maksimalni učinak se dobiva iz svježe biljke.

Indikacije:

> Bubrežna litijaza, za otapanje bubrežnih kamenaca i za sprečavanje njihovog nastanka.

> Hipo-sekretorna dispepsija i nedostatak apetita.

> Cistitis i oligurija.

> Neuralgije i odontalgije.

Ekstrakt kreše je izvrstan diuretik koji otapa bubrežne kamence, posebno one kalcijevog oksalata. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, Kreša se koristi za prevenciju i liječenje bubrežne litijaze (bubrežnih i mokraćnih putova), upale prostate i hiperuricemije (povećana mokraćna kiselina u krvi).