Imunološki sustav, Tegobe

Imunološki sustav

 

Jačanje imunološkog sustava odnosno povećanje obrambene aktivnosti organizma na negativne vanjske utjecaje od izuzetne je važnosti. Osobito je to važno za ljude koji su skloni čestom oboljevanju zaraznim bolestima.

Otpornost je sposobnost tijela da se spriječi razvoj bolesti. Poznajemo dvije vrste imunološkog sustava: urođeni ili ne-specifični i stečeni ili specifični imunološki sustav.

Ne-specifični (urođeni) imunološki sustav je sastavljen od različitih mehanizama (koža i sluznica kao prva linija obrane, želučana kiselina, leukociti, makrofagi, NK stanice, itd.) koji djeluju na općoj razini i štite organizam od brojnih patogenih organizama (bakterija, virusa, parazita).

Specifični (stečeni) imunološki sustav stvara specifične stanice (T i B limfocite) koji su usmjereni protiv antigena (mikoroorganizama i stranih tvari). Ovaj se se imunološki sustav kod svake osoba razvija drugačije, obzirom da svatko dolazi u dodir s različitim antigenima. Specifični imunološki sustav je usmjeren protiv određenih antigena i ima “imunološku” memoriju. Pa tako u kontaktu s istim antigenom nakon nekog vremena razvija bržu i intenzivniju reakciju nego prvi put. Ovaj se imunološki sustav izgrađuje preko preboljenih infekcija i cijepljenjem.

Opće mjere

  • Hrana je vrlo važna za održavanje imunološkog sustava u dobrom stanju. Mora biti uravnotežena i bogata vitaminima i mineralima. Prekomjernu konzumaciju mlijeka ili ugljiko-hidrata, posebno rafiniranih (kruh, tjestenina, slatkiši i bijelo brašno), treba izbjegavati jer te namirnice smanjuju učinkovitost imunološkog sustava.

Cink, željezo i bakar su minerali koji poboljšavaju funkcioniranje imunološkog sustava. Cink nalazimo u žitaricama, pivskom kvascu, školjkašima i mekušcima. Dobar izvor željeza su jetra i meso, te povrće poput blitve i špinata. Bakar nalazimo u punozrnatim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama.

Vitamini B6, B12, C, A, E i folna kislina također imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu.

  • Povrće iz skupine kupusnjača: prokulice, cvjetača, brokula, rotkvica sadrži izotiocijanate i glukozinolate koji potiču rad imunološkog sustava.
  • Probiotici i prebiotici: pomažu u održavanju crijevne flore. Probiotici se nalaze u jogurtu i ostalim fermentiranim mliječnim proizvodima.
  • Pušenje nadražuje dišne puteve i sluznicu te uzrokuje pojačanu potrošnju vitamina C koji je nužan za zaštitu organizma.
  • Tijelu je potrebno dovoljno sna, jer umor i neispavanost smanjuju obrambene sposobnosti tijela

 

Imunološki sustav najbolje djeluje u parasimpatičkoj vegetativnoj fazi koja prevladava tijekom razdoblja odmora, opuštanja i spavanja.

Fizički i emocionalni stres, tuga, strah i bijes također doprinose snižavanju obrambenih mehanizama tijela. U slučaju povećanog stresa pomažu tehnike opuštanja.