Članci, Probava

Gorke biljke: saveznici dobre probave

Mnoge otrovne tvari iz biljaka gorkog su okusa te služe kao upozorenje organizmu da ih ne konzumira. Ovaj gorki okus predstavlja evolucijsku prilagodbu kojom se potiče refleksno lučenje probavnih sokova i žuči, čime tijelo pokušava brzo eliminirati potencijalno opasne tvari. Moderno društvo naučilo je razlikovati otrovne biljke od jestivih, a gorke biljke danas koristimo s ciljem poticanja apetita i poboljšanja probave.

Jedna od ključnih uloga gorkih biljaka je poticanje lučenja probavnih sokova i žuči. Žuč, koju proizvodi jetra i pohranjuje u žučnom mjehuru, igra ključnu ulogu u procesu probave, pogotovo masne hrane. Pravilno lučenje žuči ključno je za razgradnju lipida u hrani. Žuč djeluje kao prirodni detergent na masne čestice, smanjujući njihovu površinsku napetost. To omogućuje peristaltici, pokretima crijeva, da razbije masne čestice na manje kapljice. Na kapljice onda mogu djelovati lipaze iz gušteračnoga soka, čime se osigurava učinkovita razgradnja lipida i apsorpcija hranjivih tvari. Pri nedostatku žučnih soli, iz crijeva se stolicom gubi i do 40% lipida uzetih hranom.

Jeste li se ikada zapitali zašto su svi aperitivi gorki? Razlog leži u njihovoj sposobnosti poticanja apetita i olakšavanja probave. Legenda o ritualnom ispijanju gorkih pića prije jela vuče korijene iz drevne Grčke, kada je Hipokrat, otac medicine, preporučivao ispijanje aromatiziranoga gorkog vina prije obroka kao poticaj za probavu.

Artičoka, maslačak, srčanik, kičica, rimska kamilica, kurkuma – samo su neki od primjera gorkih biljaka koje se često koriste za poticanje probave. Artičoka, na primjer, sadrži cinarin, spoj koji potiče lučenje žuči i olakšava rad jetre. Maslačak stimulira probavu poticanjem pokreta crijeva i lučenjem probavnih sokova. Kurkuma, koja je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, također potiče žučne izlučevine, pomažući u razgradnji masnih tvari.

U suvremenom društvu, gdje je prekomjerni unos masne hrane postala svakodnevica, konzumacija gorkih biljaka može biti od koristi za održavanje homeostaze probavnog sustava. Dodatno, mnogi prirodni dodaci prehrani sadrže ekstrakte gorkih biljaka mogu pružiti praktičan način za integraciju njihovih blagotvornih svojstava u svakodnevnu prehranu. Stoga, umjesto da ih izbjegavamo zbog gorkog okusa, trebali bismo cijeniti gorke biljke kao saveznike u očuvanju probavnog zdravlja. Njihova svojstva potiču tijelo da obavi svoj posao učinkovito, olakšavajući proces probave i omogućujući nam da u potpunosti iskoristimo hranu koju unosimo.

 

Autor članka: Tamara Topalović, mag.pharm.