Tegobe, Urinarni trakt i spolni organi

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja zadovoljavajuće erekcije tijekom spolnog odnosa. Obično se pojavljuje samostalno ali može biti popraćena i drugim seksualnim poremećajima. Erektilna disfunkcija negativno utječe na kvalitetu života mnogih muškaraca.

Najčešće su u pitanju psihološki čimbenici ali mogu biti i fizički (alkoholizam, dijabetes, spolne bolesti, poremećaji cirkulacije, nuspojave lijekova, itd.). Često je povezana sa stresom, a može biti i znak upozorenja za bolesti srca.

Opće mjere kod erektilne disfunkcije

Provjeriti rizične čimbenike ili organske uzroke koji mogu utjecati na poremećaj erekcije – alkoholizam, dijabetes, spolno prenosive bolesti, kardiovaskularne bolesti, lijekove, itd.

Uzeti u obzir i psihološke čimbenike koji su najčešći izvor problema – nedostatak interesa za partnera, frustracije, nisko samopoštovanje, umor… U ovom slučaju pomažu psihoterapija, bihevioralna terapija, liječenje anksioznosti i depresije te partnersko savjetovanje u slučaju disfunkcionalnog odnosa.

Vrlo je važno da se osoba s ovim problemom smiri i dobije prave informacije. Erektilna disfunkcija nije neizbježan i nerješiv problem. U suradnji s liječnikom ili terapeutom odaberite onu terapiju koja vam najviše odgovara.

  • U terapijski proces bi trebala biti uključena oba partnera.
  • Ako ne postoji organski uzrok nastanka problema, pacijenta se mora umiriti i savjetovati da obavi laboratorijske i druge pretrage.
  • U nekim slučajevima, otvoreni razgovor i relevantne informacije dovoljni su za prevladavanje strahova i pomoć u vraćanju povjerenja između partnera.
  • Preporuka je u prehranu uključiti i neke namirnice i ljekovite biljke, uključujući sibirski ginseng, zob, piskavicu, ali i pšenične klice, hranu bogatu cinkom (kamenice, dagnje, crveno meso, mahunarke, orašaste plodove, patlidžan, šparoge, banane i smokve. Među afrodizijake spadaju i neki začini poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića.
  • Tjelovježba i akupunktura također mogu pomoći
  • Kupka hladnom vodom, jedan do tri puta dnevno

Ako je potrebno, posavjetujte se sa specijalistom koji vam može prepisati i pomoć u obliku lijeka, protetskih pomagala ili slično.