Ljekovite biljke

ČEŠNJAK (Allium sativum)

ČEŠNJAK – Allium sativum

Poznat i pod nazivom bijeli luk, tisućljećima korišten kao univerzalni začin ali i jedan od najčešće korištenih prirodnih lijekova. Pradomovina mu je srednja Azija, a bio je poznat Indijcima, Egipćanima, Grcima i starim Rimljanima. Češnjak je višegodišnja biljka uspravne stabljike i lukovice koja se sastoji od 10-20 malih lučica-češnjeva.

I. Upotrijebljeni dio

Lukovica

II. Aktivni sastojci

  • Eterično ulje (0,25–0,30 %): glavna aktivna tvar je alicin koja je odgovorna za karakterističan oštar miris
  • Ugljikohidrati: do 75% fruktoze
  • Vitamini A, B 1, B 2, B 6, C
  • Mineralne soli: 2 % (željezo, silicij, sumpor)
  • Enzimi: peroksidaze, lizozimi, deoksiribonukleaze i fosfomonoesteraze
  • Adenozin: 0,5 %

III. Farmakološko djelovanje

  • antihelminitik – protiv intestinalnih parazita
  • antioksidans
  • antiarteriosklerotik
  • antiseptički, bakteriostatski, baktericidni i parazicidni učinak
  • antivirusna i fungicidna aktivnost
  • hipoglikemični učinak
  • blagi hipotenzor
  • periferni vazodilatator
  • diuretik

IV. Indikacije

  • paraziti u gastrointestinalnom traktu
  • arterijska hipertenzija
  • prevencija tromboembolije
  • ventrikularna i supraventrikularna aritmija
  • dijabetes
  • bronhitis i astma
  • povišen LDL u plazmi

V. Kontraindikacije

  • preosjetljivost na češnjak, njegove sastojke ili druge slične biljke
  • češnjak se ne preporučuje dojiljama jer sumporni oksidi mogu utjecati na neugodan okus majčinog mlijeka
Back to list