Članci

Visoki krvni tlak ili hipertenzija

O povišenom krvnom tlaku ili hipertenziji govorimo kada je on viši od 140/90 mm Hg. Osobe s kroničnom hipertenzijom imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara. Kod većine bolesti obično je bol ta koja nas upozorava da nešto nije u redu. Međutim kod hipertenzije tog upozorenja nema pa ljudi ne mijenjaju životne navike i na taj način ulaze u još veći rizik.

Koje su osobe u najranjivijoj skupini?

Osobe s nasljednom predispozicijom, tj oni koji u obitelji imaju problem hipertenzije. Nažalost, na ovaj faktor ne možemo utjecati, ali na sve ostale, koji uopće nisu zanemarivi, možemo:

  • stres
  • nezdrave prehrambene navike
  • pretilost
  • tjelesna neaktivnost

Koja se hrana preporučuje kod hipertenzije?

  • riba
  • povrće: rajčica, bundeva, cikla, paprika (izvor kalija)
  • kuhani krompir
  • riža
  • grah
  • maslinovo ulje
  • neslani orašasti plodovi
  • voće: banane, papaja, avokado, dinja, naranče, breskve, suhe šljive, grožđice (bogate kalijem) i druge

Što treba izbjegavati?

  • salame, kobasice (visoka količina natrija i zasićenih masti)
  • instant juhe (visoka količina natrija)
  • zasićene masti
  • sir u velikim količinama
  • konzervirana tuna
  • čips
  • slani orašasti plodovi

Koje ljekovito bilje doprinosi održavanju tlaka u normalnim i zdravim vrijednostima? (ukoliko ne pijete tablete)

Maslina doprinosi zaštiti kardiovaskularnog sustava od oksidativnih oštećenja.
Glog doprinosi normalnom funkcioniranju srca
Bijela imela doprinosi snižavanju krvnog tlaka i umirivanju srčanog ritma