O povišenom krvnom tlaku ili hipertenziji govorimo kada je on viši od 140/90 mm Hg. Osobe s kroničnom hipertenzijom imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara. Kod većine bolesti obično je bol ta koja nas upozorava da nešto nije u redu. Međutim kod hipertenzije tog upozorenja nema pa ljudi ne mijenjaju životne navike i na taj način ulaze u još veći rizik.
Koje su osobe u najranjivijoj skupini?
Osobe s nasljednom predispozicijom, tj oni koji u obitelji imaju problem hipertenzije. Nažalost, na ovaj faktor ne možemo utjecati, ali na sve ostale, koji uopće nisu zanemarivi, možemo:
- stres
- nezdrave prehrambene navike
- pretilost
- tjelesna neaktivnost
Koja se hrana preporučuje kod hipertenzije?
- riba
- povrće: rajčica, bundeva, cikla, paprika (izvor kalija)
- kuhani krompir
- riža
- grah
- maslinovo ulje
- neslani orašasti plodovi
- voće: banane, papaja, avokado, dinja, naranče, breskve, suhe šljive, grožđice (bogate kalijem) i druge
Što treba izbjegavati?
- salame, kobasice (visoka količina natrija i zasićenih masti)
- instant juhe (visoka količina natrija)
- zasićene masti
- sir u velikim količinama
- konzervirana tuna
- čips
- slani orašasti plodovi
Koje ljekovito bilje doprinosi održavanju tlaka u normalnim i zdravim vrijednostima? (ukoliko ne pijete tablete)
Maslina doprinosi zaštiti kardiovaskularnog sustava od oksidativnih oštećenja.
Glog doprinosi normalnom funkcioniranju srca
Bijela imela doprinosi snižavanju krvnog tlaka i umirivanju srčanog ritma