Članci, Ljekovite biljke, Metabolizam

Piskavica – više od Tik Tok trenda?

Osim što je klasični sastojak curryja, piskavica privlači pažnju i na TikToku. S više od 114 tisuća pregleda na TikToku o poticanju rasta kose, piskavica polako postaje jedna od najpopularnijih biljaka među pripadnicima generacije Z. Je li ta titula opravdana i koje druge prednosti piskavica pruža saznajte u članku.

Piskavica (Trigonella foenum-graecum L.) je biljka iz porodice mahunarki, a njezin naziv vuče korijene iz grčkih riječi trigonon, zbog trodjelinih listova, te foenum-graecum, što znači grčko sijeno, zbog specifičnog mirisa koji podsjeća na javorov sirup. Da je piskavica više od začina i beauty trenda, pokazuju brojne znanstvene studije u kojima se piskavica pokazala iznimno korisnom kod metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom predstavlja skup metaboličkih poremećaja i rizika koji zajedno doprinose ozbiljnim zdravstvenim problemima. Prevalencija ovog sindroma je u stalnom porastu, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Osoba ima metabolički sindrom ako ima tri od pet sljedećih parametara:

     • povišenu razinu glukoze u krvi natašte (>5,6 mmol/L)
     • povišene vrijednosti triglicerida u krvi (>1,7 mmol/L)
     • snižene vrijednosti HDL kolesterola (<1 mmol/L kod muškaraca i <1,2 mmol/L kod žena)
     • povišene vrijednosti krvnoga tlaka (>130/85 mmHg)
     • povišeni obujam struka (>102 cm kod muškaraca i >88 cm kod žena)

Znanstvena istraživanja o učinku piskavice na metabolički sindrom ukazuju na njezin potencijal u regulaciji metabolizma masnoća i glukoze, smanjenju inzulinske rezistencije te sprječavanju konverzije glukoze u masti. Primjena piskavice prije obroka bogatog jednostavnim šećerima može značajno smanjiti glukozni šiljak nakon obroka. Stabilnija glukozna krivulja nakon obroka, sa što manje glukoznih šiljaka osigurava dužu sitost, smanjenu želju za grickanjem te pridonosi optimalnom funkcioniranju svih metaboličkih procesa u organizmu. Piskavica također pokazuje povoljne učinke na normalizaciju razina spolnih hormona, poboljšanje menstrualnog ciklusa te može imati pozitivan utjecaj na pacijentice sa sindromom policističnim jajnicima (PCOS). Više o utjecaju biljaka na PCOS poslušajte u podcastu na poveznici.

Kako djeluje?

Sjeme piskavice sadrži različite aktivne spojeve kao što su galaktomanan, diosgenin, 4-hidroksiizoleucin, flavonoidi te derivati fenolnih kiselina. Galaktomanan, topivo vlakno koje je u velikim količinama prisutno u sjemenu piskavice, ključno je za regulaciju glikemijskog odgovora. Ono usporava pražnjenje želuca, inhibira probavne enzime, povećava pokretljivost crijeva, održava ravnotežu mikrobioma, potiče lučenje inzulina te smanjuje inzulinsku rezistenciju. Diosgenin i 4-hidroksiizoleucin pokazali su se učinkovitima u regulaciji glukoze, smanjenju triglicerida i povećanju razine HDL kolesterola. Diosgenin također povoljno djeluje na beta stanice gušterače, smanjuje oksidativni stres, poboljšava obnovu njihove funkcije te potiče iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima. Trigonelin, još jedan sastojak piskavice, doprinosi hipoglikemijskim i hipolipidemijskim svojstvima, posebno utječući na akumulaciju lipida u adipocitima.

Poticanje rasta kose

Uz svoje pozitivne učinke na zdravlje, piskavica je privukla pažnju i u beauty svijetu, gdje korisnice na društvenim mrežama dijele iskustva s topikalnom primjenom piskavice za poticanje rasta kose. Iako mehanizam djelovanja još nije potpuno razjašnjen, fitoestrogeni prisutni u piskavici mogli bi imati ključnu ulogu u ovom procesu, a bogatstvo željezom utjecati na bolju kvalitetu kose. Važno je napomenuti da trenutno nedostaje dovoljno studija koje potvrđuju učinkovitost oralne primjene piskavice u poticanju rasta kose.

Ograničenja primjene i nuspojave

Unatoč mnogim prednostima, važno je uzeti u obzir određena ograničenja u primjeni piskavice. Ne preporučuje se kod djece, trudnica i osoba alergičnih na soju ili kikiriki. Oprez je potreban kod istovremene upotrebe s lijekovima za snižavanje šećera u krvi, kako bi se izbjegla hipoglikemija. Također, kod osoba na terapiji varfarinom preporučuje se praćenje modrica ili povećanog krvarenja zbog mogućeg produljenja INR. U nekim slučajevima može doći do blažih probavnih smetnji, vjetrova i dijareje prilikom uzimanja piskavice. Promjena mirisa urina, znoja i stolice koji podsjeća na miris javorovog sirupa normalna je pojava, ne zahtijeva zabrinutost i obično jenjava nakon prvog tjedna primjene. Primjena tijekom dojenja je dopuštena. Dapače, znanstvene studije sugeriraju da konzumacija piskavice može povećati volumen majčinog mlijeka, potaknuti prirast težine kod novorođenčadi i pridonijeti bržem uspostavljanju produkcije mlijeka.

Zaključak

Piskavica se ističe kao biljka s trostrukim djelovanjem na metabolički sindrom: pružajući podršku u regulaciji masnoća i glukoze uz smanjenje inzulinske rezistencije te opsega struka. Njezin pozitivan utjecaj na rast kose dodatno je proširio područje njezine primjene. Piskavica predstavlja fascinantan primjer kako biljke mogu pridonijeti očuvanju zdravlja i ljepote i što opravdava njezinu popularnost na društvenim mrežama. Ipak, prije uvođenja nove suplementacije, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa stručnjakom koji će procijeniti je li dodatak prehrani siguran i primjeren za pacijenta.

 

Autor članka: Tamara Topalović, mag.pharm.