Članci, Koža

Gualavit kapsule – vaš saveznik u borbi protiv fotostarenja

 

Gualavit kapsule su dodatak prehrani na bazi ekstrakta korijena tropske paprati (Polypodium leucotomos Poir), ploda kele (Ammi visnaga L.), korijena čička (Arctium lappa L.) i cvijeta maćuhice (Viola tricolor L.).

 

  • Korijen tropske paprati djeluje kao antioksidans čime smanjuje oštećenja stanica djelovanjem sunčevog zračenja. Osim što djeluje kao stanični bodyguard, djeluje i kao čistač otpada nastalog djelovanjem UV zračenja. Tropska paprat je stoga idealni saveznik u usporavanju fotostarenja kože.
  • Plod kele je bogat kelinom, furanokromonom sličnog fototerapijskog učinka kao psoralen. To znači da djeluje na način da regulira rast stanica kože u kombinaciji s UV svjetlom. Stoga može biti koristan kod bolesti koje imaju izražen hiperproliferacijski karakter (npr. psorijaza) ili kada se želi potaknuti stvaranje melanina u koži i povećati tolerancija na sunčevu svjetlost (npr. vitiligo).
  • Korijen čička tradicionalno se koristi kod upalnih procesa u koži, uzrokovanih bilo gljivicama bilo bakterijama. Zbog toga je odličan za tretiranje akni, seboroičnog dermatitisa, gnojnih prištića i dr.
  • Cvijet maćuhice se zbog svojih povoljnih učinaka na kožu koristi još od srednjeg vijeka. Djeluje protuupalno, umirujuće, povećava prokrvljenost kože i smanjuje svrbež. Stoga se primjenjuje u tretiranju akni, svrbeža i različitih vrsta ekcema.

 

Navedena sinergija biljaka ciljano je formulirana za pripremu kože prije izlaganja suncu i laserskim tretmanima te kod kožnih oboljenja poput akni, raznih vrsta ekcema i dermatitisa te hiperpigmentacija.

 

S uzimanjem je potrebno započeti 15 dana prije izlaganja suncu i nastaviti tijekom cijelog perioda izlaganja suncu. Primjenjuje se 1 kapsula svakih 12 sati s velikom čašom vode.

 

Autor članka: Tamara Topalović, mag.pharm.