Članci

Giht

U situaciji kad jetra proizvodi previše mokraćne kiseline, a bubrezi je izlučuju premalo, iz nje se formiraju kristali mononatrijevog urata koji se zatim talože u zglobovima i drugim dijelovima tijela (najčešće u nožnim prstima, koljenima, ali i gležnjevima, zapešću i laktovima). Tamo uzrokuju upale i velike bolove, odnosno bolest koju nazivamo i giht.

Što je mokraćna kiselina i kako nastaje?

Mokraćna kiselina nastaje kao otpadni produkt u metabolizmu purina, kristalnih tvorevina iz odeređenih vrsta hrane. U normalnim uvjetima se otapa u krvi, filtrira kroz bubrege i izlučuje putem mokraće.

Čimbenici koji utječu na visoku razinu mokraćne kiseline:

  • prehrana bogata purinima
  • smanjena funkcija bubrega
  • genetska predispozicija
  • dijabetes
  • pretilost
  • metabolička acidoza

Što možete učiniti kako biste izbjegli nakupljanje mokraćne kiseline u tijelu?

Piti dovoljno tekućine te na taj način omogućiti eliminaciju viška mokraćne kiseline. Ljekovita biljka koju preporučujemo je Tetivika.
Izbjegavajte alkohol, a posebno pivo i žestoka alkoholna pića. Također se ne preporučuju ni slatki prirodni sokovi i zaslađena pića zbog velike količine šećera i fruktoze.
Iz prehrane izbacite morske plodove, srdele i iznutrice. Smanjite količinu mesa, mahunarki, šparoga, cvjetače, špinata i kvasca.