Ljekovite biljke

CRNA BAZGA (Sambucus nigra L.)

Crna bazga je listopadni grm iz porodice moškovičevki (Adoxaceae) visok 2-5 m. Ponekad može narasti u stablo do 10 m visine tvoreći zaobljenu i rijetku krošnju. Korijenov sustav je površinski ali dobro razvijen, deblo je uspravno. Grane su svijetlo smeđe boje sa bijelom, spužvastom srži. Grane ostaju zelene tijekom cijele prve godine, ali nakon toga postaju drvene. Kora je ispucana, svijetlosmeđa ili siva. Listovi su listopadni, nasuprotni, na licu tamnozeleni a naličje je svijetlije i malo dlakavo; karakterističnog su mirisa i nalaze se na dugačkoj peteljci. Cvjetovi su bijeli, pravilni, sitni i izraženo ugodnog mirisa. Nemaju nektara pa oko njih nema kukaca. Cvatu u lipnju i srpnju. Plodovi su male, sjajne, koštuničave bobice veličine 6-8 mm, crne ili ljubičaste boje. Grupirani su u viseće raceme. Svaka koštunica sadrži sjemenku. Dozrijevaju u kolovozu i rujnu.

Crna bazga spontano raste na vlažnim tlima, u blizini Rijeka i šuma u Europi, Sjevernoj Africi i Istočnoj Aziji. Rasprostranjena je i u Americi u zonama s blagim i hladnim vremenom. Često raste na rubovima šuma, u šikarama, živicama, uz obale rijeka i potoka.

Latinsko ime roda Sambucus potječe od grčke riječi sambuke, naziva za glazbeni instrument koji je bio rađen od drva bazge. Ime vrste nigra znači crn. Na stranim jezicima nazivi su eldberry, black elder, European eldberry (eng.), Schwarzer Holunder (njem.), sambuco commune (tal.), sauco negro o sauco comun (špa.), črni bezeg (slo.).

Srodne vrste su jij crvena bazga (Sambucus racemose) i abdovina (Sambucus ebulus).

Dijelovi biljke koji se koriste:

Cvjetovi (uglavnom), plodovi a ponekad i unutarnja kora

Indikacije:

Cvijeće

> Respiratorni poremećaji: prehlada, gripa, bronhitis, tonzilitis, laringitis, groznica.

> Kožni poremećaji: protiv dječjih eruptivnih bolesti.

> Upala osteoartikula i desni.

> Edemi, zadržavanje vode.

> Varikozne vene, hemoroidi, retinopatije, krhkost kapilara.

> Ispiranje očiju od konjuktivitisa; blefarokonjunktivitis, tamni prstenovi ispod očiju.

> Kožne lezije bez upala, opekotina, površnih infekcija kože, ekcema, osipa itd.

> U preparatima za liječenje infekcija usta i grla.

> U oblozima za snižavanje temperature.

Kora

> Urinarne infekcije: urolitijaza i cistitis.

> Reuma i gihta.

> Edemi i oligurija.

Voće

> Zatvor (voćni sok).

> Reuma i trigeminalna neuralgija.

> Zbog prisutnosti antocijanozida, plodovi se koriste za bojanja hrane.

Upotreba:

Svi dijelovi bazge su ljekoviti ili na drugi način iskoristivi. Poznata je upotreba i vrijednost cvjetova kod izrade sirupa i bobica za čajeve i džemove, a narodna medicina je kroz povijest koristila listove, koru i korijen kod problema gornjeg dišnog sustava (bronhitis, gripa,…).

Cvjetovi su jestivi. Također potiču izlučivanje vode iz tijela te na taj način snižavaju tjelesnu temperaturu. Koriste se i kao sredstvo za liječenje prehlade i gripe, i u čajevima za mršavljenje.

Zrele bobice sadrže vitamin C, bogate su vitaminom B1, vitamin E, nešto organskih kiselina (jabučna, vinska, valerijanska), trjeslovine, pektin, gorke tvari i eterična ulja u tragovima. Sirove bobice nisu jestive već se kuhaju.

Kod kore se koristi njezin unutarnji dio. Kora i korijen su laksativni.

Back to list