ČEŠNJAK – Allium sativum
Poznat i pod nazivom bijeli luk, tisućljećima korišten kao univerzalni začin ali i jedan od najčešće korištenih prirodnih lijekova. Pradomovina mu je srednja Azija, a bio je poznat Indijcima, Egipćanima, Grcima i starim Rimljanima. Češnjak je višegodišnja biljka uspravne stabljike i lukovice koja se sastoji od 10-20 malih lučica-češnjeva.
I. Upotrijebljeni dio
Lukovica
II. Aktivni sastojci
- Eterično ulje (0,25–0,30 %): glavna aktivna tvar je alicin koja je odgovorna za karakterističan oštar miris
- Ugljikohidrati: do 75% fruktoze
- Vitamini A, B 1, B 2, B 6, C
- Mineralne soli: 2 % (željezo, silicij, sumpor)
- Enzimi: peroksidaze, lizozimi, deoksiribonukleaze i fosfomonoesteraze
- Adenozin: 0,5 %
III. Farmakološko djelovanje
- antihelminitik – protiv intestinalnih parazita
- antioksidans
- antiarteriosklerotik
- antiseptički, bakteriostatski, baktericidni i parazicidni učinak
- antivirusna i fungicidna aktivnost
- hipoglikemični učinak
- blagi hipotenzor
- periferni vazodilatator
- diuretik
IV. Indikacije
- paraziti u gastrointestinalnom traktu
- arterijska hipertenzija
- prevencija tromboembolije
- ventrikularna i supraventrikularna aritmija
- dijabetes
- bronhitis i astma
- povišen LDL u plazmi
V. Kontraindikacije
- preosjetljivost na češnjak, njegove sastojke ili druge slične biljke
- češnjak se ne preporučuje dojiljama jer sumporni oksidi mogu utjecati na neugodan okus majčinog mlijeka