Ljekovite biljke

BREZA (Betula pendula Roth)

Bijela breza je brzorastuće listopadno stablo iz porodice breza (Betulaceae) koje naraste do 30m visine. Ima kratko deblo stožasto – piramidalnog oblika. Kora je na mladim granama glatka i bijela, dok starenjem postaje tvrda, debela i gruba a u podnožju stabla i crna. Korijenov sustav je dubok sa razgranatim bočnim žilama. Listovi, koji se nalaze na golim, oko 2-3 cm dugim peteljkama, jajastog su do romboidnog oblika, oštri i nazubljeni; u početku su ljepljivi, na obje strane goli i sjajni.

Pupovi su uskojajasti, ljepljivi i ušiljeni, dugi 3-8 mm, prekriveni brojnim zelenkastosmeđim do crvenosmeđim ljuskama. Cvjetovi breze su jednodomni, skupljeni u resama. Muški cvjetovi stvaraju se tijekom jeseni; dugi su 10 cm i nemaju dršku. Ženski cvjetovi dugi su 2-4 cm i javljaju se u proljeće. Posjećuju ih pčele koje sakupljaju pelud i propolis. Nakon oprašivanja vjetrom stvaraju se plodovi, jednosjemeni oraščići dugi 2 mm koji dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

Breza potječe iz sjeverne Azije. Obično se nalazi u planinama i šumama sjeverne i sjeveroistočne Europe i Azije, na nadmorskoj visini od oko 1.000 do 2.000 m. Raste pojedinačno ili u manjim skupinama, kod nas negdje tvori i čistace zbog kojih su mjesta dobila ime (Brezova kosa kod Moslovačke gore,Brezovo polje kod Psunja, Brezovačko polje kod Plitvica).

Obilno naseljava riječne obale, potoke i vlažne padine. Jako je tolerantna na kisela i rastresita tla i vrlo hladno vrijeme. Cvjeta oko travnja-svibnja. Cvjetovi se beru u proljeće. Postoji više od šezdeset različitih vrsta breza, uglavnom raširenih duž sjeverne polutke planete.

Kora Breze je nepropusna i ima višestruku upotrebu: drevni pastiri su je koristili za izradu šalica, pa čak i čizama za snijeg; koristi se za krovove, izgradnju brodova, izradu drški za metle, bačve, metle, toaletni papir (u Sibiru) itd.

Pelud breze glavni je uzročnik alergija u zemljama sjeveroistočne i srednje Europe, gdje se nalazi u velikim koncentracijama. Do 30% pacijenata s alergijom na pelud breze može razviti simptome jedenjem ili čak samo dodirivanjem jabuke, marelice, trešnje i suhog voća. Cvjetanje i oprašivanje odvija se tijekom travnja i svibnja, a vrhunac koncentracije dostiže tijekom travnja.

Latinski naziv roda Betula potječe od galske riječi betu. Ime vrste pendula znači viseći, ukazuje na tanke grančice koje tužno vise. Naziv bijela breza odnosi se na bijelu koru. Na stranim jezicima nazivi su silver birch, warty birch, European white birch (eng.), Hange-Birke (njem.), bouleau verruqueux (fr.), betulla bianca, betulla verrucosa (tal.), abedul comun, abedul de Europa (špa.), vidoeiro-branco, betula – branca (port.), navadna breza (slo.), bela breza (sr.).

DIJELOVI BILJKE KOJI SE KORISTE

Listovi, po mogućnosti mladi. Ponekad kora i pupoljci.

Indikacije

Unutarnja upotreba

> Genitourinarne infekcije: cistitis, uretritis, pijelonefritis, uretritis.

> Sprječavanje bubrežne litijaze (nefritični koliki) i bubrežni kamenci.

> Edemi, oligurija, zadržavanje tekućine.

> Reumatske sklonosti.

> Hiperuricemija, giht, hiperazotemija.

> Obična prehlada i groznica.

> Pretilost.

> Depurativni lijekovi koji olakšavaju eliminacijske funkcije tijela.

> Kožni problemi: akne, kronični ekcem.

> Pre menstrualnog sindroma.

> Blagi hepatobiliarni nedostatak.

Vanjska uporaba

  • Adjuvans kod reumatskih procesa, lumbago. Lokalna primijenjena olakšava bol, oticanje i ukočenost zglobova. Također, djeluje protuupalno.
  • Celulit.
  • Rane i čirevi (oblozi).
  • Gubitak kose i perut.

BREZA

16,90  (127,33 kn)
Back to list