Članci, Dišni sustav

Biljke za ublažavanje kašlja – rosika i timijan

Kašalj je refleksna radnja tijela koja se javlja kao odgovor na nadražujuće podražaje u dišnim putevima, uključujući virusne (prehlada, gripa) i bakterijske infekcije (angina, hripavac), alergije, pušenje i druge iritanse iz okoliša.

 

VRSTE KAŠLJA

Postoje različite vrste kašlja, a njihova klasifikacija obično se temelji na trajanju, karakteristikama zvuka kašlja ili podlozi koja uzrokuje kašalj:

  • nadražajni (suhi) kašalj: obično nema iskašljavanja sluzi i može biti uzrokovan nadražujućim faktorima poput dima, prašine ili alergena, često može biti uporan i iritirajući.
  • produktivni (vlažni) kašalj: kašalj prati stvaranje sluzi (tzv. šlajma) u dišnim putevima, uglavnom je povezan s respiratornim infekcijama ili upalama.
  • paroksizmalni kašalj: intenzivan, nagli napad kašlja koji može biti praćen otežanim disanjem, često je povezan s bolestima poput pertusisa (hripavca).
  • noćni kašalj: javlja se uglavnom tijekom noći i može biti simptom različitih stanja, uključujući alergije, astmu ili gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB).
  • alergijski kašalj: uzrokovan reakcijom na alergene poput prašine, peludi ili životinjske dlake, često ga prati svrbež u grlu i nosu.
  • pušački kašalj: može biti dugotrajan i teško se liječiti ako osoba nastavlja pušiti.

 

ULOGA LJEKOVITOG BILJA

U svijetu ljekovitog bilja, rosika i timijan su se istaknuli kao izuzetno korisni saveznici u borbi protiv kašlja i raznih respiratornih tegoba. Njihove blagotvorne učinke prepoznajemo već stoljećima, a njihova primjena donosi olakšanje kod različitih vrsta kašlja te povezanih problema s dišnim sustavom.

Rosika (Drosera rotundifolia L.) je biljka koja se već dugo koristi u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Njezine ljekovite osobine čine ju korisnom u očuvanju zdravlja dišnog sustava te kao podrška u prevenciji i olakšavanju različitih respiratornih tegoba. Smiruje nadražajni suhi kašalj, a zbog protuupalnog i mukolitičkog učinka pomaže i kod produktivnog kašlja. Brzo ispoljava svoj učinak, čineći je prirodnim rješenjem za dosadni kašalj kada ostali pripravci poput sirupa i pastila nisu uspjeli pomoći.

Timijan (Thymus vulgaris L.), bogat flavonoidima i timolom, pruža niz prednosti za respiratorno zdravlje. Timol je poznat je po svojim snažnim antibakterijskim svojstvima pa može pomoći u suzbijanju rasta bakterija i smanjenju upala u dišnim putevima. Osim toga, razrjeđuje i olakšava iskašljavanje sluzi, čime pridonosi lakšem disanju i smanjenju otečenosti kod sinusitisa. Mukolitičko djelovanje timijana čini ga korisnim u različitim stanjima, uključujući prehladu, gripu ili respiratorne infekcije poput sinusitisa i bronhitisa. Njegova sposobnost poticanja iskašljavanja pomaže u uklanjanju sluzi iz dišnih puteva, što je ključno za brži oporavak i olakšanje produktivnog kašlja.

U kontekstu kašlja uzrokovanog nadraživanjem grla povratom želučanog sadržaja kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), korisno je spomenuti i biljku sladić. GERB je stanje u kojem kiselina iz želudca vraća u jednjak, uzrokujući različite simptome, uključujući kašalj. Kada kiselina dospije u jednjak, može iritirati dišne puteve, što rezultira suhim kašljem. Slatki korijen ili sladić (Glycyrrhiza glabra L.) ima nekoliko svojstava koja mogu biti korisna kod kašlja, uključujući svoje protuupalne i umirujuće osobine. Može pomoći u smirivanju iritacije u grlu i smanjenju suhog kašlja. Međutim, u slučaju kašlja uzrokovanog GERB-om, važno je tretirati osnovni uzrok, odnosno kontrolirati povrat želučane kiseline.

Rosika, timijan i sladić predstavljaju prirodne saveznike koji mogu donijeti olakšanje kod kašlja. Stručni savjet vam može pomoći u pravilnom korištenju i doziranju ovih biljaka za najbolje rezultate. Važno je napomenuti da različite vrste kašlja mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme, stoga je važno konzultirati se s liječnikom ako kašalj postane uporan, pogoršava se ili ako se javlja u kombinaciji s drugim simptomima.

 

Autor članka: Tamara Topalović, mag.pharm.