Koža, Tegobe

Akne

Akne su kronična dermatološka bolest, pri kojoj dolazi do upale strukture u koži koja se sastoji od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde.

Iako je točan uzrok akni nepoznat, poznati su čimbenici koji utječu na njihov razvoj:

 • hormonska aktivnost, poput menstrualnog ciklusa i puberteta
 • stres, koji povećava lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda (tzv. hormoni stresa)
 • povećano lučenje lojnih žlijezda
 • povećana keratinizacija folikula dlake i posljedično njegovo začepljenje
 • promjene u normalnoj flori kože koje omogućuju nekontrolirano širenje bakterija (Propionibacterium acnes) koje zatim dovodi do upalnih procesa i vidljivih upala na površini kože

Najčešće se javljaju tijekom puberteta (kada se povećava razina androgena koji utječe na veću aktivnost lojnih žlijezda) i utječe na 80% pripadnika ove dobne skupine. Rjeđe se javljaju kod starijih osoba, kod kojih je glavni uzrok upotreba određenih lijekova (kortikosteroida) ili neadekvatna prehrana. Mogu se javiti i kod novorođenčadi (novorođenačke akne ili acne neonatorum).

Najpogođeniji dijelovi tijela su lice, grudi, leđa, ramena i nadlaktice, a mogu se pojaviti i nekoliko puta na istom mjestu. Nakon nestanka rana prouzročenih aknama, mogu ostati mali ožiljci koji mogu biti i neuočljivi golim okom.

Opće mjere

Prehrana:

 1. Iako nije dokazano, određena hrana (pekarski proizvodi, čokolada, orašasti plodovi, suhomesnati proizvodi…) mogu potaknuti nastanak akni. U slučaju da otkrijete povezanost hrane i nastanak akni, takvu bi hranu trebali izbaciti iz jelovnika.
 2. Preporučuje se raznovrsna i uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, mahunarkama, žitaricama i punozrnatom tjesteninom, složenim ugljikohidratima i nezasićenim mastima, umjesto mesa bolji izbor je riba.
 3. Odlučite se za jednostavnu pripremu jela. Izbjegavajte pečenje, prženje, pohanje i pripremu umaka.
 4. Izbjegavajte gotovu hranu, konzerviranu hranu i slično, jer takva hrana sadrži kemijske aditive.
 5. Otkrijte koji čimbenici utječu na vas (stres, zatvor, promjene životnog ritma, i sl.) i pokušajte ih ispraviti.
 6. Ne dodirujte i ne istiskujte prištiće jer to uzrokuje širenje infekcije i povećava vjerojatnost nastanka ožiljka.

Njega:

 • Perite kožu dva puta dnevno s toplom vodom i blagim sapunom. Grubo trljanje i pilinzi mogu izazvati iritaciju kože. Nježno obrišite lice mekanim ručnikom.
 • Pripazite da vam kosa ne dodiruje lice i na taj način dodatno iritira kožu.
 • Sunce poboljšava stanje kože zahvaćene aknama, ali vodite računa o zaštiti od opeklina.
 • Budite oprezni ako koristite proizvode za liječenje akni jer se mazanje kremom za sunčanje u tom slučaju ne preporučuje.