Što možete učiniti za jak imunosni sustav?
Ključ leži u pravom izboru hrane, dovoljno tekućine i kretanju na svježem zraku. Sve to začinjeno dobrom voljom i pozitivnim stavom.
Koje hranjive tvari jačaju imunosni sustav?
1. Voće i povrće bogato vitaminom C (peršun, brokula, paprika, agrumi, jagode) i beta karotenom, koji je prekursor vitamina A (narančasto voće i povrće).
2. Banane, pileća prsa, tuna, pečen krumpir i slanutak dobri su izvori vitamina B6, koji igra ulogu u brojnim funkcijama u tijelu, uključujući imunološki sustav.
3. Fermentirani proizvodi s probiotskim kulturama: jogurt, kefir, kiseli kupus i repa.
4. Morske ribe, izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Vitamin D se stvara u tijelu ako smo dovoljno izloženi sunčevim zrakama. Sadrže ga i šampinjoni, ako ih nekoliko sati izložimo sunčevim zrakama na prozorskoj dasci. Najnovija istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže imunološkim stanicama u identifikaciji i uništavanju bakterija i virusa.
5. Piletina, rakovi, školjke, heljda i grah su izvori cinka, koji je važan građevni blok imunosnog sustava.
6. Topiva vlakna iz citrusa, jabuka, mrkve, graha i zobi pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu.