Članci

NOVO!! KOLESTEN KOMPLEKS XXI kapi – preporuka kod povišenog kolesterola i/ili triglicerida

Kolesten kompleks XXI kapi namijenjene su osobama s dislipidemijom (povišen kolesterol i/ili trigliceridi) i kao pomoć za smanjenje rizika od obolijevanja od vaskularnih bolesti (ateroskleroza).

Nekoliko je mehanizama djelovanja kojima postiže navedene učinke. S jedne strane, djelatne tvari kanarske trave smanjuju apsorpciju kolesterola; monakolin iz crvene riže inhibira HMG-CoA-reduktazu (specifični enzim koji kontrolira njegovu endogenu sintezu na razini jetre) a djelatne tvari artičoke potiču uklanjanje kolesterola putem žuči. Sinergijsko djelovanje svih navedenih sastojaka ima preventivni učinak na mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Monakolin K iz crvene riže dobivene fermentacijom kvascem Monascus purpureus

Crvena riža dobiva se fermentacijom obične riže, Oryza sativa, zahvaljujući posebnoj vrsti kvasca Monascus purpureus. Brojna znanstvena istraživanja koja su provedena na crvenoj riži  pokazala su značajan utjecaj monakolina na snižavanje razine kolesterola. Djelovanje i utjecaj monakolina-K povezani su s inhibicijom HMG-CoA reduktaze, te s normalizacijom razine ukupnih kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida.

( Man RY, Lynn EG, Cheung F, et al. Cholestin inhibits cholesterol synthesis and secretion in hepatic cells (HepG2). Mol Cell Biochem 2002;233(1-2):153-158.)

 Artičoka (Cynara scolymus L.)

Artičoka je biljka od davnina poznata po svom koleretičnom djelovanju. Na životinjskim modelima je dokazano da regulira količinu stvorene žuči i posljedično smanjuje razinu kolesterola u krvi. Klinički je dokazano da snižava razinu povišenog kolesterola i triglicerida. Blagi je laksativ i diuretik. Bitno je znati da se kod hiperkolesterolemije koriste ekstrakti listova biljke.

Kanarska trava (Phalaris canariensis L.)

Sjemenke kanarske trave imaju  izvanredne nutritivne karakteristike i funkcionalna svojstva. Kanarska trava je poznata kao hipolipidemijska biljka (smanjuje serumske razine kolesterola i triglicerida), pa se koristi za liječenje hiperkolesterolemije i prevenciju kardiovaskularne bolesti kao što je ateroskleroza.

Znanstveno je dokazano da sjeme kanarske trave doprinosi i kod stanja kao što su dijabetes, hipertenzija i pretilost (Adrian J, Lunven P, Carnovale E Ann Nutr Aliment.1969, 23 (6):299-312).

Hipokolesterolemijsko djelovanje može biti posljedica moguće prisutnosti sterola (osobito ergosterola). Zbog svoje strukturne sličnosti s kolesterolom, steroli biljnog porijekla smanjuju apsorpciju kolesterola te posljedično i njegove razine u cirkulaciji. Poznato je da konzumacija hrane koja sadrži biljne sterole snižava kolesterol u lipoproteinima niske gustoće (LDL).

(Fitoterapia. Vademecum de prescripción. B. Vanaclocha y S. Cañigueral. Ediciones Masson. 4ª edición).

KOLESTEN KOMPLEKS

137,50 kn (18,25 €)
Back to list