Probava, Tegobe

Žučni kamenci

Žučni kamenci su nakupine kristala u žući. Nastaju uslijed nepravilnosti i promjena u radu žući.

Čimbenici koji mogu utjecati na nastanak žučnih kamenaca:

  • nastanku više naginju žene,
  • starost,
  • trudnoća,
  • lijekovi (kontracepcijske tablete, hormonsko nadomjesno liječenje estrogenom, fibrati),
  • obiteljska sklonost nastanku žučnih kamenaca,
  • debljina,
  • iznenadan gubitak tjelesne težine,
  • šećerna bolest,
  • povišeni trigliceridi i nizak HDL kolesterol,
  • prehrana s previše masti i premalo vlakana,
  • ciroza jetre ili Crohnova bolest.

Sastav žučnih kamenaca je različit. U zapadnim zemljama su najčešći kamenci iz kolesterola, a mogu biti sastavljeni od mješavine kolesterola, kalcijevog bilirubinata, bjelančevina i sluzi.

Većina ljudi s žučnim kamencima ne osjeća nikakve simptome. Kad se žučni kamenci pomaknu i dođu u vod žuči nastaje jaka i neprekidna bol u gornjem desnom kvadrantu (desna strana trbuha, pod rebrima), koja se širi na leđa i desno rame. Bol koja obično traje od jednog do četiri sata prate slabost i povraćanje.

Bol se može pojaviti jedan ili dva sata nakon teškog obroka, ali nekad i neovisno o obrocima.

Zapleti uključuju holecistitis (upala žući), holedoholitiazu (kamenci u žučovodu) ili pankreatitis (akutna upala trbušne ovojnice).

Postupanje kod žučnih kamenaca

  1. Preporučene namirnice
  • Povrtne juhe, riža, rezanci, tjestenine, tapioka.
  • Pire: od krumpira, mrkva i meko kuhano povrće.
  • Testenine, kruh, piškoti.
  • Bijela riba: list, mol itd. Kuhana, pečena u pećnici, pripravljena na pari i začinjene s limunom, začinima i malo djevičanskog maslinovog ulja.
  • Manje količine kuhane ili piletine na žaru bez kože ili kunića.
  • Nemasna šunka s niskim sadržajem soli.
  • Obrano mlijeko u manjim količinama.
  • Kompoti, marmelade, sokovi, kuhano ili sirovo vrlo zrelo voće ako Vam odgovara.
  • Čaj od kamilice ili melise (matičnjak).
  1. Namirnice koje je bolje izbjegavati
  • Čokolada.
  • Punomasno mlijeko i mliječni proizvodi, sir, vrhnje, maslac i margarin.
  • Plava riba i morski plodovi (iako sadrže malo masti nisu preporučljive).
  • Masno meso, kobasice, suhe salame.
  • Alkohol, umaci, ljuti začini.
  • Orasi.
  • Jaja: povremeno samo kuhana ili poširana.

3. Načini pripreme hrane

Izbjegavajte prženu i paniranu hranu, masne umake.

Hranu pripremite na pari, kuhajte, pecite na žaru ili u pećnici.

Začinite začinima, limunovim sokom i maslinovim uljem.

  1. Opće preporuke

Hranu razdijelite na pet obroka i konzumirajte manje količine više puta na dan.

Hranu dobro prožvačite.

Izbjegavajte hranu koja uzrokuje vjetrove i nadutost te hranu koja zatvara.

Tjelesnu težinu održavajte pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Jedini učinkoviti operacijski postupak pri holelitiazi ( kamenci u žuči) je holecistektomija (odstranjivanje žuči). Indiciran je kod bolesnika sa žučnim kolikama ili kod kompliciranih slučajeva žučnih kamenaca.

Back to list

Povezane objave