Kolesterol

Kolesterol je alkohol koji se nalazi u staničnim membranama svih tkiva, a potreban je za normalan rad organizma, ponajviše jer iz njega nastaju hormoni, mineralokortikoidi, glukokortikoidi i vitamin D. Kolesterol se svrstava i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola.

Tek kada je kolesterol povišen u krvi, tada postaje opasan. Organizam koristi kolesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio kolesterola se nalazi u krvi. Ako se taj kolesterol nakuplja na stijenkama krvnih žila, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka što poznajemo kao “nakupljanje plaka”, tj. aterosklerozom.

Razlikujemo HDL lipoprotein (high density lipoproteins, koji laički zovemo “dobrim kolesterolom” i LDL lipoprotein (low density lipoprotein) kojeg često nazivamo “lošim, zlim kolesterolom”. Ono što je bitno razlikovati je da oba imaju svoju funkciju u organizmu, tek njihov disbalans zahtijeva terapeutsku intervenciju. Fitoterapijsku samostalnu intervenciju preporučamo pri prevenciji ili u početnim znacima povišenog kolesterola u krvi ili prvim simptomima ateroskleroze.

Pacijenti koji koriste lijekove te je bolest Ateroskleroze uznapredovala, obavezno konzultiranje s liječnikom ili farmaceutom.

 

Preporučamo dvije kure drenaže jetre s jednom od biljaka i žuči s tjedan dana razlike između kura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Također se preporuča kombinirati neku od ovih biljaka sa Piskavicom